Biografi KH Zainal Mustafa Dina Basa Sunda (Bagean-1)

KH Zainal Mustafa  saurang ajengan ti Tasikmalaya, Jawa Kulon anu gugur sabot ngalakukeun pemberontakan dina mangsa pendudukan Jepang. Pamarentah RI ngangkat anjeunna minangka pahlawan nasional dina 6 Nopember 1972 ngaliwatan Serat Kaputusan Presiden Republik Indonesia No. 064/TK/Tahun 1972. KH Zainal Mustafa gelar di Desa Cimerah, Kacamatan Singaparna, Tasikmalaya dina warsih 1899 (pendapat sanes nyebutkeun anjeunna gelar warsih 1901 sarta 1907) ti pasangan Nawapi sarta Ny. Ratmah. Sawaktu alit keneh  namina Umri sarta sabalikna ti pasantren gentos nami janten Hudaemi.

Sajaba meunang atikan formal di Sakola Rahayat, anjeunna diajar ageman ti sagala rupa pasantren di Jawa Kulon anu ngajantenkeun anjeunna ngabogaan pangaweruh ageman anu lega sarta maher bahasa Arab. Diantarana Pasantren Gunung Pari salila 7 warsih, Pasantren Cilenga Singaparna salila 3 warsih, Pasantren Sukaraja Garut salila 3 warsih, Pasantren Sukamiskin Bandung salila 3 warsih, sarta Pasantren Jamanis salila 1 warsih.

Dina 1927 KH Zainal Mustafa ngadegkeun pasantren anu mangrupi cita-citana. Pasantren anu didirikeun dinamian Persantren Sukamanah, anu tempatna di Lembur Cikembang Girang Desa Cimerah (ayeuna Lembur Sukamanah Desa Sukarapih), Kacamatan Singaparna, Tasikmalaya. Nami Sukamanah mangrupa nami pamasihan ti jalmi anu ngawakafkeun taneuh pasantren kasebat. Sababaraha warsih saterasna, warsih 1933 KH Zainal Mustafa ngagabung kana organisasi anu didirikeun ku KH Hasyim Asy’ari, Nahdhatul Ajengan (NU), sarta diangkat minangka wakil Rois Syuriah NU Cabang Tasikmalaya.

Zainal Mustafa mangrupi kiai anom anu berjiwa revolusioner. Anjeunna ngagem atikan anu sipatna “Non Cooperation“, henteu palay didamel sami kalawan pamarentah Belanda. Sacara  terang-terangan anjeunna ngayakeun kagiatan anu ngabangkitkeun sumanget kabangsaan sarta daweung ngalawan ka pendudukan pangjajah. Ngaliwatan khutbah-khutbahna anjeunna sok narajang kawijakan pulitik kolonial Belanda. Balukarna dina 17 Nopember 1941, KH. Zaenal Mustafa sareng Kiai Rukhiyat (ti Pasantren Cipasung), Haji Syirod, sarta Hambali Syafei ditewak pamarentah kalawan tuduhan geus ngawisuna rahayat kanggo ngabarontak ka pamarentah Hindia Belanda.

Aranjeunnana ditahan di Panjara Tasikmalaya sarta sapoe saterusna dipindahkeun ka panjara Sukamiskin Bandung. Anyar bebas dina 10 Januari 1942, tapi sabulan saterusna ditewak deui sareng Kiai Rukhiyat kenging tuduhan anu sami sarta diasupkeun ka panjara Ciamis. Pamarentah Jepang anu ngagantikeun kakawasaan Belanda di Indonesia Maret 1942 ngaleupaskeun Zainal Mustafa kalawan harepan manehna tiasa ngabantuan Jepang. Tapi anjeunnna kalahka ngingeutkeun para panganut sarta santrina yen fasisme Jepang langkung picilakaeun ti imperialisme Belanda. Anjeunna oge nampik ngalakukeun Seikerei, nyaeta masihan ajen ka kaisar Jepang kalawan ngabungkukkeun diri 90 derajat (saperti ruku jero solat) kearah sarangenge medal. Gawena kasebat dianggap teu saluyu jeung pituduh Islam.

Kantos dina hiji upacara di lapang Singaparna, para peserta anu diondang kaasup KH Zainal Mustafa dipaksa kanggo ngalakukeun Seikerei dibarung todongan pakarang Jepang. Sadaya peserta upacara henteu kawasa nampik margi nyawa anu kaancam. Nanging K.H. Zainal Mustafa kalawan teges nampik sarta angger diuk kalawan tenang. Alatan gawena, ngabalukarkeun kategangan antawis pangawasa Jepang kalawan K.H. Zainal Mustafa sarta para panganutna.

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=cZbio6YSYZo]

Iklan

Tentang djadja

Seorang hamba Allah, ayah, suami, kepala rumah tangga (Commander In Chief), praktisi pendidikan, manajemen dan telematika yang mencoba merunduk di ladang ibadah
Pos ini dipublikasikan di Filosofi, Inspirasi, Islam, Leadership, Pahlawan, Pribadi, Sejarah, Sunda, Tokoh dan tag , , , , , , , , . Tandai permalink.

3 Balasan ke Biografi KH Zainal Mustafa Dina Basa Sunda (Bagean-1)

  1. ccd berkata:

    saya mengerjakan PR yg singkat adanya yg ini haaha

  2. Ping balik: Mari Nonton Film Perjuangan KH Zainal Mustofa | LTN NU JAWA BARAT

Tinggalkan Balasan

Isikan data di bawah atau klik salah satu ikon untuk log in:

Logo WordPress.com

You are commenting using your WordPress.com account. Logout / Ubah )

Gambar Twitter

You are commenting using your Twitter account. Logout / Ubah )

Foto Facebook

You are commenting using your Facebook account. Logout / Ubah )

Foto Google+

You are commenting using your Google+ account. Logout / Ubah )

Connecting to %s