Wa Kepoh Jeung Si Rawing: Aktor Jeung Carita “Box Office” Rakyat Sunda

Kanggo Urang Sunda Di Jawa Kulon hususna, saha anu henteu terang Ahli Dongeng Sunda “Wa Kepoh”. Simkuring sorangan wanci eta lamun henteu lepat osok ngadangukeun dongengna, hilap-hilap emut soalna  tos lami. Bari dibarung angin ngahiliwir sarta sora ti “Wa Kepoh”, meuni raoseun jeung suasana wanci eta karaos pisan sundana.

Dongeng-dongeng Wa Kepoh harita teh jadi kameumeut urang sunda kusabab basa nu dipake basa sunda ilahar sapopoe. Idiom-idiom jeung kalimat-kalimatna nu di pake panuturan sapopoe masyarakat Sunda. Salian ti memang jaman harita teh radio masih ngaraja. Doraemon oge nu ditayangkeun di TVRI teu bisa ngelehkeun Wa Kepoh.  Aya ciri khas wa kepoh anu masih kadenge we dina salam panutup dongengna teh, “Permiooossss!!” Khas pisan…………………

Seueur anu tos nyerat   ngeunaan dongeng Wa Kepoh dina acara radio, lumayan seueur judul anu dicaritakeun. Anu emut keneh dina warsih 80 dugi 90-an aya dongeng nu dipikaresep ku pamiarsa, yaktos judul na Si Rawing.

Dongeng Si Rawing didongengkeun ku Wa Kepoh. Anjeunna mangrupi salah saurang juru dongeng anu kahot, tiasa nirukeun rupi-rupi soanten, ti mimiti soanten lalaki dugi soanten awewe. Nanging radio anu nyiarkeun ieu dongeng hilap deui sadaya radio kalawan saluran AM.

Dongeng Si Rawing nyaritakeun ngeunaan Darma anu ceuli na rawing margi keuna kusabetan bedog Bah Bewok dina wanci gerombolannana narajang lembur. Nanging Darma disalametkeun ku saurang aki-aki anu namina Ki Debleng sarta akhirna jadi muridna dugi tumuwuh barobah kaayaan jadi jawara tangguh. Nanging Dongeng Si Rawing mangrupa dongeng paos, lami kanggo tamatna. Hilap deui dugi sabaraha warsih tamatna. Malihan dugi aya Pilem-na saniskanten.

Jabi ti dongeng sirawing, aya keneh lalakon anu lianna. Sepertos Kasan Dara Sandra, Si Buntung Jago Tutugan, Doni Ajo, Ajag Bodas, Nyi Ganting sarta lalakon lianna (lolobana hilap deui judul na)

Juru dongeng jabi ti Wa Kepoh, aya keneh sepertos Mang Bahar, Mang Jaya, Mang Engkos, Bah Selud, Mang Endut, Mang Utun, Ki Leuksa sarta seueur keneh deui. Biasana teu aya juru dongeng anu membawakeun hiji dongeng anu sami, janten sewang-sewang ngagaduhan dongeng kalawan tawis has sorangan.

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=T12XtYs5wqE]

Iklan

Tentang djadja

Seorang hamba Allah, ayah, suami, kepala rumah tangga (Commander In Chief), praktisi pendidikan, manajemen dan telematika yang mencoba merunduk di ladang ibadah
Pos ini dipublikasikan di Anak, Ayah, Bandung, Canda, Film, Keluarga, Pribadi, Sunda, Tokoh dan tag , , , , , , . Tandai permalink.

6 Balasan ke Wa Kepoh Jeung Si Rawing: Aktor Jeung Carita “Box Office” Rakyat Sunda

  1. ganjar berkata:

    ada series dongen si rawing yg bisa ane donlot gak gan ?

  2. Malm Steen berkata:

    kaga ngarti pisan tulisan nya wa..heleh heleuh…

  3. Nenk qarom berkata:

    Dongeng nu ngaran tokohna nuning anak employe eta judilna naon nya,? Asa tertarik caritana,…

Tinggalkan Balasan

Isikan data di bawah atau klik salah satu ikon untuk log in:

Logo WordPress.com

You are commenting using your WordPress.com account. Logout / Ubah )

Gambar Twitter

You are commenting using your Twitter account. Logout / Ubah )

Foto Facebook

You are commenting using your Facebook account. Logout / Ubah )

Foto Google+

You are commenting using your Google+ account. Logout / Ubah )

Connecting to %s